ЗЕНИЦА: СИПА открила и привремено одузела око 20 килограма дроге

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), лишили су слободе три лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 195. став (2) у вези са ставом (1) Кривичног закона БиХ „Неовлаштени промет опојним дрогама“, из члана 238. став (1) Кривичног закона Федерације БиХ „Неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога“ и кривично дјело из члана 195. став (1) Кривичног закона БиХ „Неовлаштени промет опојним дрогама“, у вези са чланом 31. Кривичног закона БиХ „Помагање“.

На основу усмене наредбе Суда Босне и Херцеговине, претресени су стамбени објекти, моторна возила и лица на двије локације на подручју Зенице. Приликом претреса откривено је и привремено одузето око 15 килограма зељасте материје која има морфолошке карактеристике опојне дроге канабис, 3,9 килограма прашкасте бијеле материје која има морфолошке карактеристике опојне дроге амфетамин (спид), 316 грама синтетичке материје у облику таблета која својим изгледом асоцира на опојну дрогу амфетамин (екстази), 400 грама смеђе материје која има морфолошке карактеристике опојне дроге хероин, седам мобилних телефона и једно путничко моторно возило. Наведени предмети биће кориштени као докази у кривичном поступку.

 У просторијама СИПА-е извршена је криминалистичка обрада лица лишених слободе, која су, у складу са одредбама Закона о кривичном поступку БиХ, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу, предата поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ на даље поступање.

 Наведене активности реализоване су под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, у сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, МУП-ом Зеничко-добојског кантона и Граничном полицијом БиХ.