„Задруга“ - наставак активности

У оквиру предмета кодног назива „Задруга“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) поднијели су, 22.6.2018. године, Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево допуну извјештаја о почињеним кривичним дјелима и извршиоцима, против десет физичких лица и дванаест правних лица. Пријављена физичка лица сумњиче се да су починила кривично дјело из члана 342. КЗ ФБиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 383. КЗ ФБиХ „Злоупотреба положаја или овлаштења“, из члана 272. КЗ ФБиХ „Прање новца“, из члана 373. КЗ ФБиХ „Кривотворење исправе“ и из члана 193. КЗ ФБиХ „Недозвољено кориштење личних података“, док се пријављена правна лица сумњиче за кривично дјело из члана 272. КЗ ФБиХ „Прање новца“, у вези са чланом 128. КЗ ФБиХ „Основи одговорности правног лица“.

Пријављена физичка лица су у својству одговорних лица у пријављеним правним лицима, на подручју Кантона Сарајево и шире, с циљем прибављања противправне имовинске користи велике вриједности, свјесно постала чланови организоване групе, да би, супротно пореском законодавству, са рачуна пријављених правних лица у чије име су поступали извукли велике новчане износе. На тај начин су организатори и чланови групе извршили прање новца и остварили противправну имовинску корист у укупном износу од 2.546.806,23 КМ, те нанијели штету буџетима и ванбуџетским фондовима у Федерацији Босне и Херцеговине.

Наведени износ опраног новца дио је укупне суме опраног новца у износу од 51.765.502,19 КМ, који је наведен у извјештају о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима у истом предмету.