Заједничка обука припадника Јединице за специјалну подршку СИПА-е и ОС БиХ


На платоу Игмана и Бјелашнице данас је, 20.6.2013. године, успјешно изведена заједничка обука припадника Јединице за специјалну подршку Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Другог сквадрона хеликоптерске јединице Бригадe ваздушних снага и противваздушне одбране Оружаних снага БиХ.

Обука се односила на брзи транспорт оперативних снага у одређени рејон, брзо укрцавање, односно искрцавање (Фаст дроп) и „Медевац“ процедуре, а за наведене активности кориштен је хеликоптер МI8.
С обзиром на све веће реалне потребе брзог запосједања тактичких или неприступачних локација, припадници Јединице за специјалну подршку СИПА-е своје теоријско искуство, али и практично, још једном су успјешно демонстрирали.

Ова обука је наставак континуиране сарадње између Државне агенције за истраге и заштиту и Оружаних снаге БиХ у смислу размјене специјалистичких вјештина, стечених искустава, те уступања материјално-техничких средстава и полигона.
„Спроведена обука је показала да здруженим снагама СИПА и Оружане снаге БиХ могу у сваком тренутку и било гдје адекватно одговорити свим захтјевима, било да се ради о оперативном дјеловању високог ризика или помоћи угроженом становништву током елементарних непогода“, рекао је командант Јединице за специјалну подршку СИПА-е Мирсад Вилић.

Фотографије са обуке погледајте овдје.