У току реализација оперативне акције кодног назива „Златни карат“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (6.3.2019. године) по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ започели оперативну акцију кодног назива „Златни карат“. У току су претреси лица, стамбених и пословних објеката, и покретних ствари које користи 31 осумњичено лице, на укупно 54 локације на подручју Сарајева, Тузле, Грачанице, Живиница, Тешња, Маглаја, Цазина, Бихаћа, Коњица и Кладња.

До сада је седам лица лишено слободе због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 250. став (3) „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелoм из члана 214. став (1) „Кријумчарење“, члана 215. став (1) „Организовање групе људи или удружења за кријумчарење или растурање неоцарињене робе“, члана 209. став (2) „Прање новца“, члана 210б „Недозвољено складиштење робе“, члана 210. став (2) „Пореска утаја или превара“ и члана 208. став (1) „Кривотворење знакова за обиљежавање робе, мјера и тегова“, прописаних Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Осумњичена лица се терете да су у сарадњи са другим лицима, с циљем стицања противправне имовинске користи, кријумчарила и недозвољено растурала неоцарињену робу, тачније предмете од злата и сребра.

Више информација о резултатима оперативне акције „Златни карат“ биће познато након реализације наредби Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.