У току реализација оперативне акције кодног назива „Делта“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (7.7.2020. године), по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, започели оперативну акцију кодног назива „Делта“.

У току су претреси стамбених и пословних објеката, и покретних ствари на укупно 29 локација на подручју Брчког, Обудовца, Бијељине, Тузле, Сребреника, Живиница, Сарајева, Зенице, Травника, Новог Травника, Витеза, Посушја, Груда, Љубушког и Мостара.

Наведене активности проводе се због постојања основа сумње на извршење кривичног дјела организовани криминал у вези с кривичним дјелима недозвољен промет акцизних производа и прање новца, прописаних Кривичним законом БиХ.

Осумњичена лица терете се да су у сарадњи са другим лицима, с циљем стицања противправне имовинске користи, основали групу за организовани криминал ради незаконитог стављања у промет дувана за пушење и цигарета, без плаћања акцизе на дуван за пушење и цигарете и без обиљежавања наведених производа акцизним маркицама Босне и Херцеговине, чиме је буџет Босне и Херцеговине оштећен за износ од око 36.000.000 КМ по основу неплаћене акцизе на дуван и цигарете.

Наведене активности проводе се у сарадњи са Управом за индиректно опорезивање и више полицијских агенција у БиХ.

Више информација о резултатима оперативне акције „Делта“ биће познато након реализације наредби Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.