У току реализација оперативне акције кодног назива „Бренд“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (26.2.2019. године) по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ започели оперативну акцију кодног назива „Бренд“. У току су претреси лица, стамбених и пословних објеката, службених просторија Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине и покретних ствари које користи 11 осумњичених лица, службеника Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине, на укупно 22 локације на подручју Бањалуке, Новог Травника, Орашја, Бужима, Брчког, Брода, Оџака те граничних прелаза Градишка, Орашје и Шамац.

Наведене активности проводе се под надзором Тужилаштва БиХ и у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Посавског кантона.

Осумњичена лица се терете да су у сарадњи са другим лицима, а као службеници Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине, с циљем стицања противправне имовинске користи, тражили и узимали новац од лица која увозе робу из Републике Хрватске у Босну и Херцеговину, за што су им осумњичени обезбјеђивали несметан увоз роба у Босну и Херцеговину без прописане царинске контроле и стварног царињења роба.

Више информација о резултатима оперативне акције “Бренд“ биће познато након реализације наредби Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.