У току оперативна акција СИПА-е кодног назива „Задруга“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (у даљем тексту: СИПА), проводе данас, 14.2.2018. године, опсежну оперативну акцију кодног назива “Задруга”, због постојања основа сумње у извршење кривичног дјела организовани криминал, у вези са кривичним дјелима прање новца и злоупотреба службеног положаја, прописаних КЗ ФБиХ.

Активности се проведе по наредбама Кантоналног суда Сарајево у сарадњи са службеницима Пореске управе ФБиХ и Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево, уз пружање помоћи полицијских службеника МУП-а ЗДК, МУП-а КС, МУП-а СБК и МУП-а БПК. Тренутно се претресају три правна лица на четири локације на подручју Витеза, Високог, Горажда и Сарајева, с циљем проналаска материјалних трагова и доказа који ће бити кориштени у кривичном поступку. Након што буду окончане оперативне мјере и радње на поменутим локацијама, предвиђено је да се у просторијама СИПА-е у својству осумњичених изврши криминалистичка обрада одговорних лица.

СИПА је 12.2.2018. године поднијела извјештај о почињеним кривичним дјелима против два физичка лица и два правна лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 272. КЗ ФБиХ „Прање новца“. Одговорна лица се сумњиче да су у периоду од 2010. године до 2017. године основала два правна лица као агенције за посредовање у запошљавању, путем којих су, по основу фактурисања услуга које стварно нису извршене, омогућила прикривање природе, извора и поријекла новчаних средстава у укупном износу од 51.765.502,19 КМ стечених  кривичним дјелима.

Имајући у виду да су оперативне активности још у току, о детаљима акције јавност ће бити накнадно информисана.