У оперативној акцији „Камен“ СИПА лишила слободе једно лице

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (14.10.2021. године), у складу са усменом наредбом Суда Босне и Херцеговине и под надзором поступајућег тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине, на подручју Источног Сарајева и Сарајева реализовали оперативну акцију кодног назива „Камен“.

Наведена оперативна акција наставак је активности које су започете на основу информација СИПА-е уступљених МУП-у Републике Хрватске. МУП Републике Хрватске истраживао је и документовао незаконито дјеловање чланова групе на подручју Републике Хрватске, што је резултирало лишењем слободе једног држављанина Босне и Херцеговине (13.10.2021. године) на подручју Републике Хрватске, код којег је пронађен и привремено одузет килограм опојне дроге хероин.

С тим у вези, приликом претреса стамбених просторија и покретних ствари које су у власништву лица лишеног слободе у Републици Хрватској, данас су пронађени и привремено одузети уговори о куповини земљишта и апартмана на подручју Републике Хрватске и Републике Србије, 12 мобилних телефона и једно путничко моторно возило.

Претреси стамбених просторија као и покретних ствари које су у власништву осумњиченог лицa вршени су због основа сумње да је осумњичени починио кривично дјело из члана 250. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 195. „Неовлаштен промет опојним дрогама“ и из члана 209. истог закона „Прање новца.

У оперативној акцији слободе је лишено једно лице које се доводи у везу са лицем лишеним слободе на подручју Републике Хрватске.

Лице лишене слободе биће спроведенo у просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњиченог.

Оперативна акција је реализована уз подршку Обавјештајно сигурносне агенције Босне и Херцеговине.