У оперативној акцији кодног назива „Печат” СИПА лишила слободе девет лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске, МУП-а Унско-санског кантона и Полиције Брчко дистрикта БиХ, од раних јутарњих сати (7.2.2019. године) проводе оперативну акцију кодног назива „Печат“. У акцији је лишено слободе девет лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 340. КЗ ФБиХ „Удруживање ради чињења кривичних дјела“, у вези са кривичним дјелом из члана 373. КЗ ФБиХ, став (2) „Кривотворење исправе“, а у вези са чланом 31. КЗ ФБиХ „Саучесништво“.

Приликом реализације оперативне акције извршени су претреси на осам локација на подручју Велике Кладуше, Цазина, Бужима, Новог Града, Козарске Дубице, Приједора, Бање Луке, и Брчко дистрикта БиХ, и до сада је привремено одузето више мобилних телефона са СИМ картицама, лаптоп, диплома о завршеном школовању, свједочанстава о завршеним разредима средње стручне спреме и друга документација за коју се сумња да је кривотворена, те други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.     

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лица лишена слободе у законском року ће бити предата у даљу надлежност Тужилаштву Унско-санског кантона, уз чију су координацију наведене активности изведене.