У оперативној акцији „Алфа“ слободе лишено једно лице

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (3.11.2021. године) реализовали оперативну акцију „Алфа“, у оквиру које су извршени претреси на четири локације на подручју Фоче и Кисељака због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело из члана 250. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 195. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Неовлаштени промет опојним дрогама“. У оперативној акцији слободе је лишено једно лице.

Лице лишено слободе спроведено је у просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде, након чега ће бити испитано у својству осумњиченог те ће након окончања наведених радњи бити предато у надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Приликом претреса пронађен је и привремено одузет мобилни телефон са СИМ картицом који може послужити као доказ у кривичном поступку због напријед наведених дјела за којa се лице сумњичи.

Осумњиченом лицу ставља се на терет да је у претходном периоду, с циљем прибављања противправне имовинске користи неовлаштеном међународном купопродајом, преносом, превозом, држањем, посредовањем у даљој међународној продаји, слањем и испоруком опојне дроге марихуана, превезло 81,165 кг марихуане на теретном моторном возилу које је власништво организатора групе за организовани криминал. Наведено лице опојну дрогу је повезло из Босне и Херцеговине с намјером да је испоручи у Републику Аустрију, крећући се преко Републике Хрватске и Републике Словеније, приликом чега је на Међународном граничном прелазу „Грушковје“, у Републици Словенији, контролом возила коју су извршили царински и полицијски органи Републике Словеније, у скривеном простору на возилу марихуана откривена и пронађена.

С циљем прикупљања информација и доказа, у овом предмету је у претходном периоду остварена интензивна међународна сарадња са полицијским и правосудним органима Републике Словеније, Републике Хрватске и Републике Аустрије, а током рада на предмету подршку је пружио Полицијски центар Југоисточне Европе (СЕЛЕЦ).