У оперативним акцијама „Делта“ и „Рогој“ СИПА одузела десет килограма опојне дроге

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у оквиру двије засебне оперативне акције кодних назива „Делта“ и „Рогој“, 4.7. и 5.7.2017. године слободе су лишили укупно пет лица због постојања основа сумње да су починили кривична дјела у вези са неовлаштеним прометом опојним дрогама.

У оперативној акцији „Делта“ слободе су лишена два лица, држављани Републике Хрватске и Босне и Херцеговине, због постојања основа сумње да су починили кривично дјело међународни организовани криминал у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет опојним дрогама. Приликом претреса наведених лица пронађено је и привремено одузето око три килограма материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу хероин, чија се вриједност процјењује на око 75.000 евра. Истрага је показала да је опојна дрога прокријумчарена из Србије у Босну и Херцеговину и да је била намијењена тржишту земаља Европске уније. Након криминалистичке обраде, наведена лица предата су у надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Приликом реализације оперативне акције „Рогој“, на подручју Кантона Сарајево и општине Фоча слободе су лишена три лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога. Приликом претреса пронађено је и привремено одузето око седам килограма зељасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу марихуану. Након криминалистичке обраде, лица лишена слободе предата су Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево на даље поступање.