У наставку оперативне акције „Волан“, СИПА лишила слободе шест лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), 13.07.2017. године, у наставку оперативне акције „Волан“, слободе су лишили шест лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима кријумчарење, тешка крађа и изнуда.

Лица су лишена слободе по нарeдби Тужилаштва БиХ због постојања основа сумње да су, као припадници групе за организовани криминал, у периоду од 2010. године до данас, на подручју Босне и Херцеговине, отуђивали моторна возила употребом софистицираног алата и опреме, с циљем прибављања противправне имовинске користи. Истрагом је утврђено да су отуђена возила одвозили и сакривали на различите локације, затим организовали њихово пребацивање преко границе БиХ, избјегавајући мјере царинске и граничне контроле, након чега су возила или дијелове возила продавали на подручју Републике Србије, Републике Хрватске, Црне Горе и шире, или их продавали на подручју Босне и Херцеговине у дијеловима или цјеловито, односно за новац вршили поврат отуђених возила власницима. Сваки од припадника ове криминалне групе имао је тачно одређену улогу и унапријед одређене задатке, за шта је добијао одређени процент новца од коначне добити. Спровођењем оперативних и истражних радњи прикупљени су докази који указују да су поменута лица, на описани начин, повезана са отуђењем више од 100 различитих моторних возила.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лица лишена слободе биће предата поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ.

Полицијски службеници СИПА-е настављају рад на документовању наведених кривичних дјела и предузимању других мјера, а о резултатима наведених активности јавност ће бити благовремено обавијештена.

Захваљујемо се Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, МУП-у Републике Србије, Граничној полицији БиХ, МУП-у Кантона Сарајево и МУП-у Републике Српске на пруженој помоћи приликом реализације ове акције, која представља једну од најсложенијих полицијских акција у Босни и Херцеговини.