У фебруару „кримоловци“ позивани 744 пута

Током фебруара 2010. године полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) су регистровали 744 позива на телефонској линији „кримоловци“, од којих је 150 оцијењено неозбиљним.

У наведеном периоду од грађана су запримљене 74 корисне информације о почињеним или планираним кривичним дјелима, те о њиховим починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико извјештаја.

Највећи број информација се односио на кривична дјела корупције и кривична дјела против службене и друге одговорне дужности (13), неовлашћено држање оружја или експлозивних материја (12), те неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога (9).

Од укупног броја корисних информација 66 их је заједно са извјештајима прослијеђено на даљње поступање надлежним полицијским органима у БиХ, док се осам информација односило на кривична дјела из надлежности СИПА-е.

Од надлежних полицијских органа у извјештајном периоду пристигло је 116 повратних информација на основу којих је утврђено да су надлежним тужилаштвима достављена 3 извјештаја о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, док су 24 извјештаја достављена на оцјену.

Полицијски службеници СИПА-е су грађанима који су позивали телефонски број „кримоловци“ – 080 020 505, дали 520 савјета.