У децембру „Кримоловци“ позвани 428 пута

Током децембра 2010. године полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) су регистровали 428 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих је 139 оцијењено неозбиљним.

У наведеном периоду од грађана су запримљене 82 корисне информације о почињеним или планираним кривичним дјелима, те о њиховим починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико извјештаја.

Највећи број информација се односио на кривична дјела корупције и кривична дјела против службене и друге одговорне дужности (11), кривична дјела против човјечности и вриједности заштићених међународним правом (9), те недозвољено држање и трговину оружјем (7).

Од укупног броја корисних информација, 65 их је заједно са извјештајима прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у БиХ, док се 17 информација односило на кривична дјела из надлежности СИПА-е.

Од надлежних полицијских органа у извјештајном периоду је пристигло 48 повратних информација на основу којих је утврђено да су надлежним тужилаштвима достављена три извјештаја о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, те двије прекршајне пријаве.

Полицијски службеници СИПА-е су грађанима који су позивали телефонски број „Кримоловци“ – 080 020 505 – дали 207 савјета.