У априлу „Кримоловци“ позвани 605 пута

Током априла 2010. године полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) су регистровали 605 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих су 194 оцијењена неозбиљним.

У наведеном периоду од грађана су запримљене 64 корисне информације о почињеним или планираним кривичним дјелима, те о њиховим починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико извјештаја.

Највећи број информација се односио на кривична дјела корупције и кривична дјела против службене и друге одговорне дужности (10), неовлаштену трговину опојним дрогама (9), те неовлаштено држање оружја или експлозивних материја (7).

Од укупног броја корисних информација 59 их је заједно са извјештајима прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у БиХ, док се пет информација односило на кривична дјела из надлежности СИПА-е.

Од надлежних полицијских органа у извјештајном периоду пристигло је 48 повратних информација на основу којих је утврђено да је надлежним тужилаштвима достављен један извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, док су 2 извјештаја достављена на оцјену, а поднесена је и једна прекршајна пријава.

Полицијски службеници СИПА-е су грађанима који су позивали телефонски број „Кримоловци“ – 080 020 505 дали 347 савјета.