У акцији „Златни карат“ СИПА лишила слободе 30 лица

У оквиру оперативне акције кодног назива „Златни карат“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) лишили су слободе 30 лица због постојања основа сумње да су починили више кривичних дјела прописаних Кривичним законом Босне и Херцеговине. Акција је започета 6.3.2019. године, а и данас се настављају претреси лица, стамбених и пословних објеката које користе осумњичена лица на укупно 56 локација широм Босне и Херцеговине и то на подручју Сарајева, Тузле, Грачанице, Живиница, Тешња, Маглаја, Цазина, Бихаћа, Коњица и Кладња.

Током акције до сада је пронађено и привремено одузето око 40 кг злата и сребра и већа количина новца за које се претпоставља да потичу из кривичних дјела за која се осумњичени терете.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е лица лишена слободе биће предата у даљу надлежност поступајућем тужиоцу Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Оперативна акција „Златни карат“, реализује се по наредбама Суда Босне и Херцеговине и Тужилаштва Босне и Херцеговине, а резултат је вишемјесечних оперативних и истражних активности полицијских службеника СИПА-е. Истрага се односи на кривична дјела „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелима „Кријумчарење“, „Организовање групе људи или удружења за кријумчарење или растурање неоцарињене робе“, „Прање новца“, „Недозвољено складиштење робе“, „Пореска утаја или превара“ и „Кривотворење знакова за обиљежавање робе, мјера и тегова“, прописаних Кривичним законом Босне и Херцеговине. Осумњичена лица се терете да су у сарадњи са другим лицима, с циљем прибављања противправне имовинске користи, кријумчарила и недозвољено растурала неоцарињену робу, односно предмете од злата и сребра.

Захваљујемо се Управи за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине и ентитетским и кантоналним министарствима унутрашњих послова на пруженој помоћи приликом реализације ове акције.