У акцији „Странац“ слободе лишено једно лице

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (10.9.2018. године) на подручју Сарајева, по наредби Тужилаштва БиХ, реализовали оперативну акцију кодног назива „Странац“ током које је једно лице лишено слободе због постојања основа сумње да је починило кривично дјело из члана 217. КЗ БиХ „Примање дара и других облика користи“.

Приликом реализације акције, полицијски службеници СИПА-е су, по наредби Суда Босне и Херцеговине, претресли стамбене објекте, моторна возила и лица на три локације. 

Лице лишено слободе сумњичи се да је као службено лице у институцијама БиХ, обављајући службену дужност, с циљем прибављања противправне имовинске користи, уцјењивало стране држављане, захтијевајући од њих дар или неки други облик користи. С тим у вези, наведено лице од истих је више пута примило мито или други облик користи.

Након претреса, у просторијама СИПА-е извршена је криминалистичка обрада  лица лишеног слободе, које ће, у складу са одредбама Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу, бити предато поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ на даље поступање.

Током реализације оперативне акције полицијским службеницима СИПА-е помоћ су пружили полицијски службеници МУП-а  Кантона Сарајево.