У акцији „Солињанка“ слободе лишена два лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (29.8.2018. године) на подручју Мостара и Груда, под надзором Тужилаштва БиХ, реализовали оперативну акцију кодног назива „Солињанка“, током које су два лица лишена слободе због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 195. КЗ БиХ „Неовлаштени промет опојним дрогама“. Приликом реализације наведене акције, полицијски службеници СИПА-е, по наредби Суда Босне и Херцеговине, претресли су стамбене објекте, моторна возила и лица на двије локације на подручју Мостара и Груда.

         Током претреса пронађено је и привремено одузето око 70 грама смеђе прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу хероин, пиштољ марке „ЦЗ 99“, мобилни телефони који су кориштени у међусобној комуникацији приликом кријумчарења опојне дроге хероин као и путничка моторна возила која су кориштена приликом превоза опојне дроге.

         Лица лишена слободе сумњиче се да су у протеклом периоду, заједно са њима познатим лицима, набављала хероин, дистрибуирала га и продавала на подручју Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, с циљем прибављања противправне имовинске користи. Провођењем истражних радњи над осумњиченим лицима, документовано је кријумчарење више килограма хероина.

         Након претреса, у просторијама СИПА-е извршена је криминалистичка обрада лица лишених слободе, која ће, у складу са одредбама Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу, бити предата поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ на даље поступање.

         У оквиру рада на предмету и током реализације акције остварена је веома добра међународна сарадња са МУП-ом Републике Хрватске. Помоћ полицијским службеницима СИПА-е приликом реализације оперативне акције пружили су и полицијски службеници МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона, МУП-а Западнохерцеговачког кантона и Граничне полиције БиХ.