У акцији „Ранац“ слободе лишено пет лица због кријумчарења миграната

3. 7. 2018. године – Полицијски службеници Државне агенција за истраге и заштиту реализовали су акцију кодног назива „Ранац“, усмјерену против кријумчарења миграната.

На основу Наредбе Суда Босне и Херцеговине извршени су претреси на шест локација на подручју општина Бихаћ и Велика Кладуша, уз подршку службеника Службе за послове са странцима Босне и Херцеговине и полицијских службеника МУП-а Унско-санског кантона. Приликом претреса пронађени су и привремено одузети мобилни телефони, СИМ картице, роковници и разна документација. Наведени предмети могу се довести у везу са извршењем кривичног дјела из члана 250. КЗ БиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 189. КЗ БиХ „Кријумчарење људима“ и кривичним дјелом из члана 189а. КЗ БиХ „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“. На једној од локација пронађено је седам држављана Републике Иран, према којима инспектори Службе за послове са странцима предузимају мјере и радње из своје надлежности.

Након што су завршени претреси, слободе је лишено пет лица над којима се у просторијама СИПА-е врши криминалистичка обрада, послије које ће о њиховом даљем статусу одлучити тужилац.