У aкцији „Албатрос“ СИПА лишила слободе 16 лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту провели су, 6.2.2018. године, опсежну оперативну акцију кодног назива “Албатрос”. Активности су проведене по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ.

Током оперативне акције слободе је лишено 16 лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 189. КЗ БиХ „Организовање групе или удружења за кријумчарење миграната“, у вези са кривичним дјелом из члана 189. истог закона „Кријумчарење људи“.

Ради проналаска материјалних трагова и доказа који ће бити кориштени у кривичном поступку, извршен је претрес на 14 локација на подручју Кантона Сарајево, Унско-санског кантона и Тузланског кантона. Истовремено, на подручју наведених кантона службеници Службе за послове са странцима извршили су контролу у осам објеката, на основу сазнања да су у њима смјештени илегални мигранти.

Приликом рада на предмету и током реализације акције остварена је оперативна сарадња са полицијским службеницима МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Тузланског кантона, МУП-а Средњобосанског кантона, МУП-а Унско-санског кантона, МУП-а Републике Српске, Граничне полиције БиХ и Службе за послове са странцима БиХ. Такође, под окриљем Еуропола, остварена је изузетна међународна сарадња.

Имајући у виду да су оперативне активности још у току, детаљније информације доставићемо у наредном периоду.