ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА „ЛОЗА“

ТУЗЛА: СИПА лишила слободе два лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона, јуче су (25.2.2019. године) на подручју Тузле, у оквиру предмета кодног назива „Лоза”, лишили слободе два лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Кријумчарење људи“.

Поступајући по усменој наредби Суда Босне и Херцеговине, полицијски службеници СИПА-е претресли су лица и возила приликом чега су открили и привремено одузели четири мобилна телефона и пет СИМ картица, путничко моторно возило марке „Дациа“ тип „логан“ и путничко моторно возило марке „Форд“ тип „мондео“ са припадајућим саобраћајним дозволама и кључевима.

Постоје основи сумње да су осумњичени, 24.2.2019. године око 22,00 сата, управљајући наведеним возилима, на подручје Тузле довезли дванаест кријумчарених лица, за које је накнадно утврђено да су четири држављани Ирака, шест држављани Ирана и два држављани Пакистана. Наведена лица нису посједовала идентификационе документе, нити потврду о исказаној намјери за азил.

Полицијски службеници СИПА-е су, уз присуство овлаштеног судског тумача, обавили разговор са кријумчареним лицима и извршили радње препознавања осумњичених лица, након чега су кријумчарена лица предата службеницима Службе за послове са странцима.

СИПА ће доставити Тужилаштву Босне и Херцеговине извјештај у вези са проведеном акцијом.