СИПА богатија за 13 полицајаца

СВЕЧАНА ЦЕРЕМОНИЈА ПОЛАГАЊА ЗАКЛЕТВЕ ДРУГЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ КАДЕТА СИПА-е ЗА ЧИН ПОЛИЦАЈАЦ

У службеним просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (у даљем тексту: СИПА) у Источном Сарајеву данас је (31.5.2018. године) одржана свечана церемонија полагања заклетве друге генерације кадета ове полицијске агенције. Основну полицијску обуку првог нивоа похађало је 13 кадета који су одбранили свој завршни рад и стекли услове за чин „полицајац“, за шта су добили цертификате у Агенцији за школовање и стручно усавршавање у Мостару.

Директор СИПА-е Перица Станић је у обраћању новим колегама и присутним званицама истакао да СИПА-а данас промовише другу генерацију кадета за чин полицајац, односно укупно осму генерацију кадета СИПА-е, да од њих очекује да буду посвећени полицијском послу и да исти обављају професионално, поштено и часно. Колегама који ће обављати послове у Јединици за специјалну подршку директор Станић је поручио: “Изабрали сте частан позив, нимало лак и пун изазова, који ће умногоме промијенити живот свакога од вас. У наредном периоду од вас очекујем да будете добри ученици, јер тек сада почиње ваше школовање примјењено на искуствима и свему ономе што значи ризик. Будите свјесни да својим радом и поступцима јачате свој професионални кредибилитет, углед ове агенције али и враћате повјерење грађана у правну државу и њене институције”.

Присутнима се обратио и замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић који је упутио сљедећу поруку новим припадницима СИПА-е. „Пред вама је велика одговорност, али и шанса да кроз обављање послова за који сте припремљени и увјежбани дате велики допринос друштву и очувању владавине права и безбједности свих грађана. Будите поносни што као најбољи радите у једној од најбољих полицијских агенција, јер бити дио овог тима сигурно представља остварење сна за сваког младог полицајца“.

Кадети су се школовали према новом наставном плану и програму, усаглашеном са наставним плановима и програмима свих полицијских агенција у БиХ који су усклађени са европским стандардима. Након успјешно завршене обуке и данашњег полагања свечане заклетве они су примљени у СИПА-у на пробни рад од 12 мјесеци.

Данашњој церемонији свечаног полагања заклетве присуствовали су и замјеник директора СИПА-е, руководиоци основних организационих јединица, директори Агенције за полицијску подршку и Агенције за стручно усавршавање кадрова, замјеници директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, Граничне полиције БиХ, Службе за послове са странцма и представници Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.