Споразум о сарадњи између казнено поправних завода и полицијских агенција

Размјена података и сарадња свих који су укључени у спровођење закона, укључујући и правосудне органе, представља основу рада по питањима пријетњи које по БиХ представља организовани криминал и корупција.

Мандат ЕУПМ-а је промијењен почетком 2010. да би се усмјерио на напоре које чине агенције за спровођење закона у погледу отклањања штетних посљедица које наведене криминалне активности представљају по БиХ.

Међу најзначајније помаке у 2010. години се убраја и потписивање Споразума о међусобној сарадњи између казнено поправних завода и агенција за спровођење закона, који укључује и сличне потпрограме на локалним нивоима у погледу обавезивања државних и локалних агенција на размјену информација и обавјештајних података у вези са казнено поправним заводима и затвореницима.

Не чини се увијек тако очигледним, али повезаност Суда и Судске полиције, казнено поправних завода и осталих агенција за спровођење закона, као што је СИПА, представља кључни елемент не само у обезбјеђивању јавне безбједности већ и у помагању стварања опште слике криминалних активности и активних криминогених лица која су, путем крађа од лица као што сте Ви и ја, на добити у милионима КМ и представљају опасност по све нас јер дјелују ван законских оквира.

Обављајући послове главног савјетника при СИПА-и, изнимно ми је драго да је директор СИПА-е Мирко Лујић подржао иницијативу ове врсте и не само да је обавезао агенцију да учествује на државном нивоу већ је упутио и регионалне уреде да узму учешће у овој иницијативи. Прилика за прикупљање обавјештајних података и информација које ће унаприједити извршавање послова и задатака у надлежности Агенције се не може потцијенити. Током наредних мјесеци моји савјетници ће пружати подршку и савјете локалним службеницима СИПА-е о томе како да запримљене информације које су јако битне искористе за смањивање могућности која криминогена лицае тренутно имају.

Укратко, овај споразум ће представљати позитивну вијест за све савјесне грађане уколико се спроведе на одговарајући начин.

Пише: Давид Смитх, главни савјетник ЕУПМ-а за СИПА-у