Специјалци СИПА-е ослободили таоце из авиона

Припадници Јединице за специјалну подршку Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јучер, 17.11.2011. године, у сарадњи са колегама из Националне жандармерије Републике Француске (ГиГН), на Међународном аеродрому Сарајево извели су тактичко-показну вјежбу „Упад у авион“.

Након што су добили дојаву да су наоружани терористи упали у авион пун путника, специјалци СИПА-е демонстрирали су како брзо могу започети процес преговарања са нападачима, заузети тактичке позиције и реаговати на потенцијални терористички чин.

Припадници преговарачког тима Јединице за специјалну подршку прво су приступили преговорима током којих су им терористи допустили да из отетог авиона евакуишу „убијеног путника“, након чега је услиједио упад у авион и ослобађање талаца.

Тренери популарне француске жандармерије по завршетку вјежбе истакли су како су специјалци СИПА-е спремни да самостално интервенишу у случају терористичког напада и отмице авиона.

Вјежба је изведена уз подршку Владе Републике Француске, Амбасаде Републике Француске у БиХ, Граничне полиције БиХ, Сарајевског аеродрома, те БХ Ерлајнса, а уз присуство, између осталих, француског амбасадора у БиХ Роланда Жилеа, директора СИПА-е Мирка Лујића, те његовог замјеника Марка Доминковића, директора Дирекције за координацију полицијских тијела у БиХ Химзе Селимовића, замјеника директора Граничне полиције БиХ Енеса Гачанина, те бројних других званица.

Након вјежбе специјалцима СИПА-е уручени су цертификати.

  Фотографије погледајте овдје