Слободе лишена два лица због кријумчарења људи

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), 13.6.2018. године, лишили су слободе два лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 189. став (1) КЗ БиХ „Кријумчарење људи”.

Наведеног дана, у јутарњим часовима, полицијски службеници Полицијске станице Чапљина обавијестили су СИПА-у да су на путу између Мостара и Чапљине зауставили моторно возило марке голф IV, у ком се поред возача и сувозача, који су држављани БиХ, налази и четверочлана породица из Ирака, брачни пар са двоје малољетне дјеце.

Будући да се ради о кривичном дјелу кријумчарење људи, о предузетим активностима обавијештен је дежурни тужилац Тужилаштва БиХ, који је издао усмену наредбу за предузимање мјера и радњи из надлежности СИПА-е.

СИПА је, у складу са наредбом, наведене држављане БиХ преузела и довела у службене просторије ради криминалистичке обраде, док је двоје пунољетних ирачких држављана саслушано у својству свједока у службеним просторијама Службе за послове са странцима у Мостару.

По усменој наредби судије за претходни поступак претресено је возило којим су превожена кријумчарена лица,претресена су и осумњичена лица, приликом чега су пронађена и привремено одузета три мобилна телефона.