СИПА у оквиру предмета кодног назива „Тулип“ лишила слободе два лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) синоћ су (14.5.2019. године) на подручју Градишке лишили слободе два лица, држављана Републике Турске, због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 189а. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“, у вези са кривичним дјелом из члана 189. истог закона „Кријумчарење људи“.

Осумњичени су у возилима изнајмљеним од рентакар агенција превозили 11 кријумчарених лица, од којих је једно дијете, за које је утврђено да су држављани Ирака.

Приликом реализације наведених активности полицијски службеници СИПА-е претресли су осумњичена лица, стамбене објекте и возила која су користили, те том приликом открили и привремено одузели мобилне телефоне, СИМ картице и одређену документацију, која може послужити као доказ у даљем кривичним поступку. Такође, приликом претреса у једном од возила откривен је гумени чамац са веслима, којим су осумњичени намјеравали пребацити кријумчарена лица преко ријеке Саве у Републику Хрватску.

Осумњичена лица су приведена у просторије СИПА-е и над њима се врши криминалистичка обрада, након чега ће, у складу са одредбама Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине, у законском року бити предата у даљу надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.