СИПА у Лукавцу и Тузли претресла три објекта

Поступајући по наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (10.2.2020. године) у Тузли и Лукавцу претресли три локације које користе два осумњичена лица, с циљем проналаска трагова и предмета који се доводе у везу са почињењем кривичних дјела из члана 216. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Царинска превара“ и члана 209. истог закона „Прање новца“, у вези са кривичним дјелима из члана 54. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Продужено кривично дјело“, члана 124. „Основи одговорности правног лица” и члана 128. истог закона „Продужено дјело и кривична одговорност правних лица“.

Током претреса полицијски службеници СИПА-е су открили и привремено одузели рачунар, пиштољ, два мобилна телефона, одређену количину новца, те разну пословну документацију и друге предмете који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Осумњичени су у својству власника и одговорних лица у два правна лица из Лукавца, у намјери избјегавања плаћања царине и других увозних дажбина, царинским органима БиХ подносили фактуре лажног садржаја са вишеструко умањеном вриједношћу робе, па су по том основу осумњичени платили царину и друге увозне дажбине у мањем износу. На овај начин избјегнуто је плаћање царине и других дажбина које се плаћају приликом увоза робе у укупном износу од 784.486,00 КМ те оштећен буџет Босне и Херцеговине у истом износу.

Наведене активности извршене су у сарадњи са овлаштеним службеним лицима Управе за индиректно опорезивање БиХ и полицијским службеницима МУП-а Тузланског кантона.