СИПА реализовала међународну оперативну акцију „Бест“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (4.11.2020. године) провели међународну оперативну акцију кодног назива „Бест“, усмјерену на разбијање организоване криминалне групе која се бавила кријумчарењем миграната.

Током реализације оперативне акције полицијски службеници СИПА-е извршили су претресе лица, стамбених и пословних објеката, те покретних ствари на укупно осам локација у Зворнику, те лишили слободе шест лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 250. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 189. истог закона „Кријумчарење људи“.

Приликом претреса откривено је и привремено одузето више мобилних телефона, одређена количина оружја, муниције, новца, разне евиденције, као и други предмети који ће послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Оперативна акција „Бест“ представља наставак координисаних активности које су проведене у сарадњи са полицијским службеницима Службе за борбу против организованог криминалитета МУП-а Републике Србије, којим су прикупљени докази да су осумњичена лица, с циљем стицања противправне имовинске користи, у периоду од маја до октобра 2020. године организовала кријумчарење већег броја илегалних миграната из Републике Србије у Босну и Херцеговину.

Осумњичена лице приведена су у просторије СИПА-е и над њима се врши криминалистичка обрада.       

Наведене активности проведене су по наредбама Тужилаштва Босне и Херцеговине и Суда Босне и Херцеговине, уз подршку Полицијског центра Југоисточне Европе (СЕЛЕЦ) и асистенцију полицијских службеника МУП-а Републике Српске.