СИПА поднијела извјештај против службеника Министарства саобраћаја и веза БиХ.

4. 7. 2018. – Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту поднијели су извјештај о постојању основа сумње о почињеним кривичним дјелима против пет одговорних лица, бивших и садашњих службеника Министарства саобраћаја и веза БиХ.

Поменута лица сумњиче се да су, у складу са функцијом коју су обављали, као и у дјелокругу послова у радним тијелима у која су били именовани, пропустили да предузму потребне мјере и радње ради извршења уговорних обавеза које се односе на Уговор о изградњи међудржавног моста на ријеци Сави код Свилаја, који је Министарство промета и комуникација закључило са фирмом Страбаг аг Аустрија.

С тим у вези, фирма Страбаг аг Аустрија отказала је уговор и покренула арбитражни спор пред сталним арбитражним судом у Хагу. Суд је у овом спору донио одлуку на основу које је због неиспуњавања уговорних обавеза наведеног министарства утврђена обавеза надокнаде штете фирми Страбаг аг Аустрија у укупном износу од 2.546.008,81 КМ. Министарство финансија и трезора БиХ поменутој фирми исплатило је у цијелости наведени износ, за који је оштећен буџет институција Босне и Херцеговине.

Активности на овом предмету се настављају, а о резултатима јавност ће бити накнадно информисана.