СИПА открила и привремено одузела цигарете у вриједности од 1.300.000,00 КМ

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту, 19.7.2021. године, на подручју Сарајева, извршили су претрес прикључног возила – цистерне и слободе лишили једно лице због постојања основа сумње да је починило кривично дјело из члана 250. Кривичног закона Босне и Херцеговина „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 210а. истог закона „Неовлаштени промет акцизних производа“. Активности су реализоване по наредби Суда Босне и Херцеговине.

Приликом претреса у прикључном возилу – цистерни, која је намијењена за превоз плина, пронађено је и привремено одузето 495 пакета, односно 247.500 паклица, цигарета марке „МАРБЛЕ – Филтер де лукс“, које нису обиљежене акцизним маркицама. Наведене цигарете пренесене су у прикључном возилу из правца Црне Горе преко царинске линије у царинско подручје Босне и Херцеговине. Вриједност привремено одузетих цигарета на тржишту износи преко 1.300.000,00 КМ. Током претреса теретног моторног возила пронађени су и привремено одузети и други предмети (мобилни телефони, документација, СИМ картице, новац у износу од 4350 евра) који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту наредбу Суда Босне и Херцеговине реализовали су у сарадњи са Управом за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине, под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Асистенцију полицијским службеницима приликом реализације наведених активности пружили су полицијски службеници Граничне полиције Босне и Херцеговине, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево, Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона, Полицијска управа Прозор те службеници Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине – Регионални центар Сарајево и Мостар.