Међународна оперативна акција кодног назива „Трст“

СИПА на подручју Унско-санског кантона лишила слободе четири лица због кријумчарења људи

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (27.5.2020. године) на подручју Унско-санског кантона реализовали оперативну акцију кодног назива „Трст“ и лишили слободе четири лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Кријумчарење људи“ и члана 189а. истог закона „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“.

Акција кодног назива „Трст“ реализована је истовремено на подручју Републике Хрватске у сарадњи са Еурополом и Полицијском националном канцеларијом МУП-а Републике Хрватске и том приликом слободе су лишена још четири лица.

Постоје основи сумње да су лица лишена слободе кријумчарила илегалне мигранте из Босне и Херцеговине преко Републике Хрватске у друге земље Европске уније. У оквиру овог предмета спријечено је кријумчарење 45 миграната.

Током акције претресено је пет локација у Великој Кладуши, Бихаћу и Цазину, приликом чега је откривено и привремено одузето девет мобилних телефона, један лаптоп и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Наведене активности проведене су по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, у сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, Службом за послове са странцима и МУП-ом Унско-санског кантона.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лица лишена слободе ће у законском року бити  предата у даљу надлежност Тужилаштва Босне и Херцеговине.