ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА „СТРШЉЕН“

СИПА на подручју Кантона Сарајево лишила слободе три лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (28.8.2020. године) на подручју Кантона Сарајево, реализовали оперативну акцију кодног назива „Стршљен“.

Након утврђивања потребних чињеница и потврђивања основа сумње, на приједлог СИПА-е, Суд БиХ и Тужилаштво БиХ издали су наредбе за претресе и лишења слободе, које су реализоване у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Тузланског кантона, Граничне полиције БиХ и Федералне управе полиције.

Приликом реализације оперативне акције, полицијски службеници СИПА-е извршили су претресе на четири локације и лишили слободе три лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 250. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 195. истог закона „Неовлаштени промет опојним дрогама“.

Током претреса лица, стамбених и пословних објеката и покретних ствари, откривено је и привремено одузето 560 грама прашкасте материје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „кокаин“, једно мање паковање прашкасте материје смећкастожуте боје која својим изгледом асоцира на опојну дрогу „хероин“, два пиштоља, више мобилних телефона, новац те други предмети који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Осумњичена лица приведена су у просторије СИПА-е и над њима се врши криминалистичка обрада, након чега ће, у складу са одредбама Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине, уз одговарајући извјештај, бити предата у надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.