ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА „КАЈАК“

СИПА на подручју Братунца лишила слободе једно лице

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (17.12.2019. године) провели оперативну акцију кодног мазива „Кајак“, која је усмјерена на разбијање организованих криминалних група које дјелују на подручју Републике Србије и Босне и Херцеговине, а организоване су ради кријумчарења миграната.

Током реализације оперативне акције полицијски службеници СИПА-е су на подручју Братунца претресли један објекат и више помоћних објеката, те лишили слободе једно лице због постојања основа сумње да је починило кривично дјело из члана 189а. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовање групе или удружења за кријумчарење миграната“. Упоредо са наведеним активностима, надлежни органи су на подручју Републике Србије лишили слободе шест осумњичених лица, међу којима је и организатор наведене криминалне групе.

Наведене активности проводе се по наредбама Тужилаштва Босне и Херцеговине и Суда Босне и Херцеговине, у сарадњи са Полицијским центром Југоисточне Европе (СЕЛЕЦ), Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, Службом за послове са странцима и МУП-ом Републике Српске.