СИПА на подручју Братунца и Сарајева лишила слободе три лица због кријумчарења људи

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (28.1.2020. године) на подручју Братунца лишили слободе два лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 189а. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовање групе или удружења за кријумчарење миграната“ и спријечили кријумчарење седам држављана Ирака, од којих је троје дјеце.

Приликом реализације наведених активности, полицијски службеници СИПА-е привремено су одузели два путничка моторна возила, више мобилних телефона те друге предмете који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Проводећи другу оперативну акцију у оквиру предмета кодног назива „Мароко“, полицијски службеници СИПА-е јуче су (28.1.2020. године) на подручју Сарајева претресли један стамбени објекат и лишили слободе једно лице због постојања основа сумње да је починило кривично дјело из члана 189а. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовање групе или удружења за кријумчарење миграната“ и кривично дјело из члана 241. истог закона „Ометање рада правосуђа“.

Осумњичено лице приведено је у просторије СИПА-е и над њим се врши криминалистичка обрада, након чега ће у законском року бити предато у даљу надлежност Тужилаштву БиХ.

Наведене активности проведене су по наредбама Тужилаштва БиХ и Суда БиХ, у сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, Службом за послове са странцима и МУП-ом Кантона Сарајево.