СИПА лишила слободе шест лица због ратног злочина

Поступајући по наредби Тужилаштва БиХ, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (18.11.2015. године) на подручју Бање Луке, Прњавора и Котор Вароши слободе лишили шест лица због ратног злочина.

Слободе су лишена лица иницијала С.Ж. (1957), А.П. (1970), М.Т. (1960), Ј.Т. (1949), Н.Ђ. (1958) и Б.П. (1947) због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 172. став (1) КЗ БиХ „Злочин против човјечности“ на подручју општине Котор Варош у периоду од 1992. до 1994. године. Сумњиче се да су починили наведено кривично дјело тако што су, обављајући високе војне и цивилне функције на нивоу наведене општине, учествовали у прогону убиствима, незаконитим заточењима, депортацији, силовању и мучењу цивилног становништва.

Поступајући по наредби Суда БиХ, истражитељи СИПА-е претресли су објекте које користе осумњичена лица с циљем проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.