Оперативна акција „ТВИНС 1“

СИПА лишила слободе два лица због трговине људима

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су (09.03.2017.), у сарадњи са полицијом Републике Аустрије и СР Њемачке, започели акцију кодног назива „ТВИНС 1“.

По наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, на подручју општине Илиџа претресени су објекти на двије локације и слободе су лишена два лица због постојања основа сумње да су починила кривична дјела међународна трговина људима, међународно навођење на проституцију и прање новца.

Сумња се да су лица лишена слободе дужи временски период, искориштавајући тежак социјални положај, дугогодишњу незапосленост, задуженост, наивност и лакомисленост, врбовалa више млађих женских лица са подручја Републике Хрватске и БиХ, те их слали у СР Њемачку и Републику Аустрију да се баве проституцијом.

Оваквим акцијама СИПА показује да је спремна да се суочи са најсложенијим облицима међународног организованог криминала и да је респектабилан и поуздан партнер, како полицијским агенцијама из земаља окружења, тако и земаља Европске уније.