СИПА лишила слободе два лица због тероризма

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА), у сарадњи са Граничном полицијом БиХ, Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, Федералном управом полиције, МУП-ом Кантона Сарајево, Тужилаштвом БиХ, Владом Сједињених Америчких Држава и Амбасадом Сједињених Америчких Држава у БиХ, провела је у протеклом периоду низ активности које су резултирале повратком држављана Босне и Херцеговине који су учествовали у сукобима у Сирији и Ираку, међу којима се налази седам мушкараца, шест жена и 12 дјеце.

У оквиру наведених активности полицијски службеници СИПА-е синоћ су (19.12.2019. године) на Међународном аеродрому Сарајево лишили слободе два лице због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 202д. став (2) Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовање терористичке групе“, у вези са кривичним дјелима из члана 201. „Тероризам“ и из члана 162б. истог закона „Противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама“.

Наведена лица приведена су у просторије СИПА-е и над њима се врши криминалистичка обрада, након чега ће, у складу са одредбама Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине, уз одговарајући извјештај, бити предата у надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.