СИПА лишила слободе девет лица због ратног злочина

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), данас су, 4.12.2013. године, поступајући по наредбама Тужилаштва БиХ, у двије одвојене акције слободе лишили девет лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 172. КЗ БиХ „Злочин против човјечности“.

У оквиру данашњих активности слободе је лишено седам лица на подручју Котор Вароши и Бање Луке, иницијала С.Т., Д.Б., Д.В., Д.М., Р.К., И.К. и Р.Ш. Наведена лица сумњиче се да су, у периоду од маја 1992. до краја 1992. године, у систематичном нападу, учествовале у прогону несрпског цивилног становништва са подручја општине Котор Варош.

Поступајући по наредбама Суда БиХ, полицијски службеници СИПА-е врше претресе објеката на подручју Котор Вароши и Бање Луке, с циљем проналажења и привременог одузимања одређене службене документације која потиче из времена од јануара 1992. до јануара 1993. године, а која може послужити као доказ у даљем поступку.

СИПА је, такође, због ратног злочина слободе лишила лица иницијала Г.В. из Билеће и Д.М. из Требиња. С тим у вези, врше се претреси одређених објеката на подручју Билеће и Требиња.

Након извршене криминалистичке обраде у службеним просторијама СИПА-е, лица лишена слободе биће предата на даљу надлежност Тужилаштву БиХ.