СИПА лишила слободе десет лица због ратног злочина

У координираној акцији са припадницима МУП-а Републике Србије, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јутрос су, на подручју Вишеграда и Приједора, слободе лишили десет лица због ратног злочина. Акција је изведена по наредби Тужилаштва БиХ. Наведене активности реализоване су у сарадњи са МУП-ом Републике Српске.

СИПА је слободе лишила лица иницијала Л.Д. (1951), Б.И. (1972), О.П. (1971), О.К. (1963), П.И. (1960), Р.Р. (1969), М.Н. (1962), В.Р. (1950), Д.Л. (1960) и Н.П. (1963) због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 173. КЗ БиХ „Ратни злочин против цивилног становништва“ у Штрпцима код Вишеграда током 1993. године.

У наведеној акцији, која је међународног карактера, полицијски органи Републике Србије на територији Србије слободе су лишили пет лица због ратних злочина почињених у БиХ.

Поступајући по наредбама Суда БиХ, припадници СИПА-е претресли су објекте на три локације на подручју Вишеграда, с циљем проналска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Лица лишена слободе биће приведена у службене просторије СИПА-е, гдје ће се над њима извршити криминалистичка обрада, након чега ће бити предата Тужилаштву БиХ на даље поступање.