СИПА лишила слободе четири лица на подручју Зворника

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (23.3.2021. године) у оквиру оперативне акције „Скипер“ претресли четири локације у Зворнику и лишили слободе четири лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 189а Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовање групе или удружења за кријумчарење миграната“.

Истовремено на подручју Републике Србије МУП Републике Србије лишио је слободе пет припадника наведене групе за кријумчарење миграната међу којима је и организатор групе.

Приликом претреса наведених локација полицијски  службеници су открили и привремено одузели предмете који ће послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лица лишена слободе  ће,  уз одговарајуће извјештаје, бити предата у даљу надлежност Тужилаштву БиХ.

Наведене активности проведене се по наредбама Тужилаштва Босне и Херцеговине и Суда Босне и Херцеговине, у сарадњи са Полицијским центром Југоисточне Европе (СЕЛЕЦ), Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ, Службом за послове са странцима и МУП-ом Републике Српске.

Оперативна акција „Скипер“ представља наставак координираних активност које се проводе у сарадњи са полицијским службеницима Службе за борбу против организованог криминалитета МУП-а Републике Србије, односно наставак раније реализованих оперативних акција „Кајак“, „Весло“, „Врх“ и „Бест“, усмјерених на разбијање организованих криминалних група које дјелују на подручју Републике Србије и Босне и Херцеговине, а организоване су ради кријумчарења миграната из Републике Србије у Босну и Херцеговину и даље према земљама Европске уније. У оквиру наведених акција током прошле године лишена су слободе 33  осумњичена лица.