НАСТАВАК ОПЕРАТИВНЕ АКЦИЈЕ „ТРАНСФЕР“

СИПА лишила слободе четири лица и претресла пет локација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (29.10.2020. године) на подручју Кантона Сарајево и Источног Сарајева, у оквиру предмета кодног назива „Трансфер“, лишили слободе четири лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 249. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Удруживање ради чињења кривичних дјела“, у вези са кривичним дјелом из члана 294. „Превара“, члана 373. „Кривотворење исправе“ и члана 397. „Неовлаштени приступ систему и мрежи електронске обраде података“ прописаних Кривичним законом Федерације Босне и Херцеговине, те члана 209. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Прање новца“.

Приликом претреса откривени су и привремено одузети предмети тражени наредбама, односно већа количина рачунара и рачунарске опреме, мобилних телефона, пословне документације, те други предмети који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Осумњичена лица терете се да су у сарадњи са другим лицима организовали групу људи, од којих су већина држављани Босне и Херцеговине, те држављани Републике Хрватске, Републике Србије, Црне Горе, Републике Мађарске и Републике Словеније, који су незаконито путем интернета прикупљали податке од правних лица из Републике Аустрије и Савезне Републике Њемачке, затим извршили кривотворење налога за плаћање које су достављали банкама у Републици Аустрији и Савезној Републици Њемачкој те на основу тих кривотворених налога уплаћивали новац на рачуне којима су располагали у Републици Хрватској и Босни и Херцеговини. Након тога, осумњичени су новац са рачуна подизали, чиме су стекли незакониту имовинску корист од више милиона евра.

Осумњичена лице приведена су у просторије СИПА-е и над њима се врши криминалистичка обрада.