ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА „ПЕРО“

СИПА лишила слободе 20 лица и блокирала располагање новчаним средствима преко милион КМ

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (13.11.2019. године), на подручју Бихаћа, Цазина, Сарајева, Зенице, Високог, Тузле и Источног Сарајева, провели оперативну акцију кодног назива „Перо“.

Приликом реализације оперативне акције, полицијски службеници СИПА-е извршили су претресе на 12 локација и лишили слободе 20 лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 340. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелима из члана 383. „Злоупотреба службеног положаја и овлаштења“, члана 380. „Примање дара и других облика користи”, члана 273. „Пореска утаја“ и члана 272. „Прање новца“ истог закона.

Током претреса откривени су и привремено одузети мобилни телефони, процесне јединице рачунара, одређена количина новца, те разна пословна документација и други предмети који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

У складу са одредбама Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, СИПА је у оквиру овог предмета издала пет налога за привремену обуставу располагања новчаним средствима у укупном износу од 1.078.234,44 КМ на девет рачуна који су отворени у пет банака на име три физичка и три правна лица.

Након криминалистичке обраде коју су извршили полицијски службеници СИПА-е у просторијама МУП-а Унско-санског кантона, 11 лица лишених слободе предато је данас надлежном тужилаштву на даље поступање.

Наведене активности провeдене су по наредбама Кантоналног тужилаштва Унско-санског кантона и Кантоналног суда из Бихаћа, у сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом Босне и Херцеговине, те полицијским службеницима МУП-а Републике Српске, МУП-а Унско-санског кантона, МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Тузланског кантона и МУП-а Зеничко-добојског кантона. Наведеним институцијама, агенцијама и органима захваљујемо се на пруженој помоћи и сарадњи приликом реализације ове оперативне акције.