СИПА лишила слободе једно лице због прања новца

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (11.3.2019. године) на подручју Бањe Луке лишили слободе једно лице због постојања основа сумње да је починило кривично дјело из члана 209. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Прање новца“.

На основу усмене наредбе Суда Босне и Херцеговине претресени су лице, стан, просторије и покретне ствари на подручју Градишке. Приликом претреса откривена су и привремено одузета 42 предмета, и то пословна документација, печати и мобилни телефони.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лице лишено слободе ће, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, бити предато у даљу надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Лишењу слободе осумњиченог претходила је вишемјесечна истрага коју је провела СИПА због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело прање новца у износу од 240.000,00 америчких долара, а који потичу из кривичног дјела почињеног у иностранству. СИПА је у оквиру овог предмета издала налог за привремену обуставу трансакције у износу од 407.918,88 КМ на рачуну једног правног лица.