СИПА извршила претрес у Министарству одбране БиХ

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту, по наредбама Суда Босне и Херцеговине и Тужилаштва Босне и Херцеговине, извршили су претрес рачунара који се налазио у просторијама Министарства одбране Босне и Херцеговине, с циљем утврђивања садржаја датотека које би могле послужити као траг или доказ у вези са кривичним дјелом из члана 220. став (3) Кривичног закона Босне и Херцеговине „Злоупотреба положаја или овлаштења“.

Приликом претреса откривена су и привремено одузета два оптичка медија (ЦД) са идентичним садржајем датотека које су преснимљене са рачунара и хард диска.

Наведене активности резултат су провођења истраге која се односи на постојање основа сумње да су у периоду од 22.3.2010. године до 22.10.2010. године, без сагласности Предсједништва Босне и Херцеговине, донесене двије одлуке и закључена четири анекса на четири уговора о продаји неперспективног наоружања и муниције, која су закључена 2003. и 2004. године између ентитетских министарстава одбране и једног предузећа из Републике Хрватске.

О реализацији наведених наредби полицијски службеници су сачинили одговарајуће извјештаје, који су заједно са прилозима достављени Суду Босне и Херцеговине и Тужилаштву Босне и Херцеговине.