СИПА-и донирана специјална опрема у вриједности од 20.980 евра

У оквиру пројекта „ЕУ подршка за СЕЕСАЦ Пројекат разоружања и контроле наоружања у Југоисточној Европи (ЕУСАЦ)“, као дио треће компоненте пројекта „Побољшани капацитети за означавање и праћење малог и лаког наоружања (САЛВ)“, Европска унија донирала је Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) специјалну опрему вриједну 20.980 евра. Опрему су уручили резидентна координаторка УН и резидентна представница УНДП-а Сезин Синаноглу и шеф Одсјека за владавину права Делегације Европске уније у БиХ Ричард Вуд са сарадницима, који су данас посјетили СИПА-у.

„Захваљујем се на овој вриједној и за СИПА-у значајној опреми. Ова опрема ојачаће техничке капацитете СИПА-е и допринијети побољшању истрага кривичних дјела илегалне трговине оружјем и војном опремом“, рекао је директор СИПА-е  Перица Станић. Он је нагласио да ће технички оснажена СИПА допринијети учинковитијој борби против тероризма и стварању безбједнијег окружења како за грађане БиХ тако и за грађане земаља региона и чланица Европске уније.

Шеф Одсјека за владавину права Делегације Европске уније у БиХ Ричард Вуд рекао је да је Европска унија препознала као стратешки приоритет којим се требају бавити сви актери ЕУ борбу против ширења, кријумчарења и незаконите трговине ватреним оружјем. Он је, такође, рекао да ће нова опрема побољшати учинковитост органа за спровођење закона у БиХ и значајно допринијети заустављању пролиферације ватреног оружја.

Резидентна представница УНДП-а Сезин Синаноглу рекла је да ће УНДП и ЕУ и убудуће бити посвећени јачању техничких капацитета органа за спровођење закона у БиХ и ширем региону, те да ће ова донација резултирати јачањем сарадње и побољшању стручности у региону, с циљем борбе против трговине и илегалног посједовања ватреног наоружања, и у исто вријеме смањити пријетњу миру и одрживом развоју.

На састанку је разговарано о свим аспектима рада СИПА-е и њеној улози у безбједносном систему БиХ, те напорима које улаже у борби против најсложенијих облика криминала.