СИПА богатија за 25 млађих инспектора

Шеста генерација кадета СИПА-е положила заклетву

У службеним просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (у даљем тексту: СИПА) у Источном Сарајеву данас је (30.11.2017. године) 25 кадета СИПА-е положило свечану заклетву пред министром безбједности Драганом Мектићем, чиме су званично започели рад у СИПА-и у чину млађи инспектор.

Након што су прошли ригорозну селекцију у оквиру конкурсне процедуре за пријем кадета СИПА-е, 25 полазника и полазница похађало је и успјешно завршило четверомјесечну основну полицијску обуку за стицање чина млађи инспектор, коју је спровела Агенција за школовање и стручно усавршавање кадрова у Мостару. Међу млађим инспекторима је и седам жена, чиме је повећан број полицијских службеница у СИПА-и у складу са релевантним прописима из области равноправности сполова у БиХ, а СИПА остаје водећа полицијска агенција по заступљености полицијских службеница.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић поручио је кадетима да требају бити поносни што су од данас дио СИПА-е, која је захваљујући свом раду и постигнутим резултатима израсла у водећу полицијску агенцију са респектабилним угледом. Он је нагласио да грађани имају повјерења у СИПА-у, да је пред кадетима велики изазов, као и да се од њих много очекује. „Будите досљедни у примјени закона, храбри у супротстављању криминалу и извршавању полицијских послова. У вашем будућем раду не може и не смије бити недодирљивих.“, истакао је Мектић.

Директор СИПА-е Перица Станић у свом обраћању кадетима рекао да СИПА данас са поносом промовише већ шесту генерацију кадета, да од њих очекује да буду посвећени полицијском послу и да исти обављају професионално, поштено и часно. Он је подсјетио да СИПА има широка овлашћења и да су у њеној надлежности најсложенија кривична дјела, те од кадета очекује да дају свој максимум како би допринијели укупним резултатима и успјеху СИПА-е.

Церемонији су присуствовали замјеник директора СИПА-е, руководиоци основних организационих јединица и директори Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, Агенције за школовање и стручно усавршавање кадрова и Агенције за полицијску подршку БиХ, затим шеф Кабинета и замјеник директора Граничне полиције БиХ.

Данас је, такође, уприличено уручивање признања министра безбједности БиХ службеницима СИПА-е за посебно залагање и постигнуте успјехе у раду у протеклом периоду. Министар Мектић уручио је признање златна полицијска значка за шест полицијских службеника СИПА-е.