ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА „КАСА“

САРАЈЕВО: СИПА лишила слободе 12 лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (20.3.2019. године) на подручју Сарајева реализовали оперативну акцију кодног назива „Каса“. Акција је изведена по наредбама Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево и Општинског суда у Сарајеву.

Приликом реализације оперативне акције полицијски службеници СИПА-е извршили су претресе на 30 локација и лишили слободе 12 лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 273. став (1) Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине „Пореска утаја“, у вези са чланом 33. истог закона „Помагање“ и кривично дјело из члана 394. став (2) Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине „Рачунарско кривотворење”, у вези са чланом 31. „Саучесништво“ и чланом 54. „Стицај кривичних дијела“ истог закона.

Осумњичена лица терете се да су умањивала промет и на основу тога пријављивала лажне пореске пријаве те плаћала мањи порез.

Приликом претреса откривени су и привремено одузети мобилни телефони, лаптопи, процесне јединице рачунара, УСБ стикови, већа количина новца, као и други уређаји на којима су похрањени одређени електронски подаци, те разни извјештаји и евиденције о промету у угоститељским објектима.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лица лишена слободе биће предата Кантоналном тужилаштву Кантона Сарајево на даље поступање.

Захваљујемо се полицијским службеницима МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Репубике Српске и МУП-а Зеничко-добојског кантона на пруженој помоћи приликом реализације ове акције.