РЕАЛИЗОВАНА ОПЕРАТИВНА АКЦИЈА КОДНОГ НАЗИВА „БРЕНД“

У оквиру предмета кодног назива „Бренд“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) претресли су, 26.2.2019. године, лица, стамбене и пословне објекте, службене просторије Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине и покретне ствари које користи 11 осумњичених лица, службеника Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине. Претреси су извршени на 22 локације на подручју Бањалуке, Новог Травника, Орашја, Бужима, Брчког, Брода, Оџака те граничних прелаза Градишка, Орашје и Шамац.

Активности су проведене по наредби Суда Босне и Херцеговине, приликом чега су откривени и привремено одузети предмети који се могу довести у везу са почињењем кривичног дјела из члана 249. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Удруживање ради чињења кривичних дјела“, у вези са кривичним дјелом из члана 217. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Примање дара и других облика користи“ и кривичним дјелом из члана 220. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Злоупотреба положаја или овлаштења”.

Током претреса привремено су одузети мобилни телефони и СИМ картице, лаптоп, новац у износу од 13.550,00 ЕУР, 3.400,00 КМ и 200,00 КН, потврде о наплати индиректних пореза за робу пријављену усменим путем (ЦПД блокови), интерне евиденције и уређаји за похрану меморије.

Након претреса лица, објеката и покретних ствари, слободе је лишено 11 осумњичених лица која су доведена у службене просторије СИПА-е, гдје су испитана у својству осумњичених. Наведена лица предата су 27.2.2019. године у надлежност пуступајућем тужиоцу Тужилаштва Босне и Херцеговине.

Активности су проведене под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине и у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Министарства унутрашњих послова Посавског кантона.