РЕАГОВАЊЕ СИПА-е

У вези са пријавом коју је Тужилаштву БиХ поднио новинар портала „Дневно.ба“ због наводно незаконитог спровођења посебних истражних радњи од стране Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и достављања наводне „шеме кретања“ и садржаја „прислушкиваних“ разговора, с циљем објективног и истинитог информисања јавности, обавјештавамо вас да в.д. главне тужитељке Гордана Тадић и потпредсједница Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружица Јукић никада нису биле предмет рада СИПА-е, нити су према њима предузимане посебне истражне радње. Стога, у вези са наведеним није ни могла бити сачињена било каква документација.

Такође вас обавјештавамо да је Одјељење за унутрашњу контролу СИПА-е, 29.8. и 30.8.2017. године, извршило унутрашњу инспекцију, приликом чега нису утврђене било какве злоупотребе од стране надлежних организационих јединица СИПА-е или појединаца када је у питању спровођење посебних истражних радњи. Осим наведеног, надлежне организационе јединице извршиле су преглед свих излазних аката СИПА-е у 2017. години, приликом чега није пронађен акт, ни друга документација сличног садржаја. Такође, током 2017. године није евидентиран ниједан акт са ознаком тајности „врло тајно“.

Будући да је утврђено да СИПА никада није спроводила посебне истражне радње у конкретном случају, како је наведено у предметној пријави, а како су извјештавали поједини медији, нити је у вези с тим сачињен било какав акт, очигледно је да се ради о кривотвореној документацији. С тим у вези, СИПА ће у сарадњи са надлежним тужилаштвом предузети мјере и радње из своје надлежности.