Најављен долазак официра за везу Полиције Шведске у Босну и Херцеговину

Прва секретарка Амбасаде Шведске у БиХ и представник Полиције Шведске посјетили СИПА-у

Прва секретарка Амбасаде Шведске у БиХ Ана-Карин Хермансон и представник Полиције Шведске Кристер Бренеруд посјетили су данас (5.10.2017. године) Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) и састали се са директором СИПА-е Перицом Станићем.

Секретарка Хермансон информисала је директора СИПА-е да је Шведска донијела одлуку о именовању официра за везу Полиције Шведске за БиХ, који би требао започети мисију при Амбасади Шведске у БиХ почетком 2018. године. Именовање официра за везу допринијеће ефикаснијој размјени информација, те ће бити додатно унапријеђена сарадња између надлежних органа Шведске и БиХ у области спречавања и борбе против најсложенијих видова криминала. Директор СИПА-е поздравио је ову одлуку и истакао да ће СИПА, као и до сада, бити на располагању за сваки облик сарадње.    

На састанку је разговарано о свим аспектима рада СИПА-е, актуелним безбједносним изазовима у БиХ и свијету, с посебним акцентом на борбу против тероризма као глобалне пријетње и свих видова организованог криминала. Договорени су конкретни модалитети и правци будуће сарадње.

Истакнуто је да је досадашња сарадња била изузетно успјешна, али да ће у наредном периоду бити додатно унапријеђена.